Prematuren

Kinderfysiotherapie voor te vroeg geboren kinderen


Is je kind te vroeg geboren en heb je een verwijsbrief voor een kinderfysiotherapeut. Of maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van je te vroeg geboren kindje?  Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Overstrekken, voorkeurshouding of overprikkeld

Een kind dat te vroeg geboren wordt heeft het laatste stukje van de zwangerschap gemist. Tijdens die laatste periode heeft een kind weinig ruimte om te bewegen, waardoor het veel in gebogen houding ligt. Wanneer het dan geboren wordt, worden de armen en benen in het begin nog niet helemaal gestrekt. Dat is normaal.

Een kind dat te vroeg geboren wordt heeft nog niet zoveel spierkracht en is gewend om zich ruim te bewegen. Dan is de kans groot dat het zich door de zwaartekracht gaat (over) strekken of een voorkeurshouding ontwikkeld. Ook is het zenuwstelsel van een prematuur vaak nog niet in staat om alle prikkels te kunnen verwerken, waardoor het kind zich strekt.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

Als kinderfysiotherapeut test ik de spierspanning en motoriek van je te vroeg geboren kindje. Op basis daarvan geef ik oefeningen en tips mee die ervoor moeten zorgen dat je kind zich op een ontspannen en actieve manier ontwikkelt. Net als alle andere baby’s.